Pripremne tečnosti

Kako vreme prolazi u poslu tehničara za nokte ima mnogo briga a jedino se jedna  nije promenila a to je briga da će se odići materijal. Industrija noktiju se menja munjevitom brzinom, stvaraju novi materijali, poboljsavaju proizvodi pa tako se menjaju i pripremne tečnosti koje omogućavaju bolje prijanjanje (adheziju) proizvoda. Pre nego kažemo više o tome, osvrnućemo se na osnov naše profesije.

Kad pomenemo izradu noktiju prvo u glavi nam je da se nauči kako se koriste materijali i kako se obradjuje taj materijal. Medjutim, osnova našeg posla leži u poznavanju i razumevanju kako naši proizvodi funkcionišu. Tehničaru za nokte je neophodno da poznaje hemiju. Naš posao se zasniva na hemijskim reakcijama i na njima mi zaradjujemo za život. Ako ne poznajemo baznu hemiju kako onda očekuemo da rešimo probleme koji se javljaju tokom rada? Lifting proizvoda, skupljanje proizvoda, nepodpuna polimeizacija, opekotine od prajmera, alergijske reakcije… Sve nabrojano je vrlo vezano za hemiju proizvoda. To naravno ne znači da moramo biti hemičari ali poznavanje i razumevanje kako proizvodi funkcionišu će nam olakšati rešavanje problema kad se jave,  moći će te bolje da odgovarate klijentima na postavljena pitanja. Bitno je da zapamtite da je sve ono sto nas okruzuje, sto vidimo hemija, sve je napravljeno od hemikalija, osim svetlosti i elektriciteta. Čak su naše nokatne ploče 100% hemikalija. Izraz hemikalija se pogrešno koristi i bično se misli na nešto toksično i otrovno ali istina je drugačija. Pošto zaradjujemo na hemijskim reakcijama, zar ne mislite da bi trebali malo bolje poznavati proizvode sa kojma radimo?

Pripremne tečnosti se u industriji noktiju koriste sa razlogom. Davno je prošlo vreme kada su tehničari turpijom "osiguravali" prijanjanje. Materijali se razvijaju, formule usavršavaju i postaju bezbednije. U našem poslu, morate se jako čuvati marketinga zasnovanog na širenju panike i straha. Vrlo često se koristi. Tako će te često čuti da je akril tehnika kancerogena, da pripremne tečnosti tanje i "sprže" nokat… Nedajte se obeshrabriti, naoružajte se znanjem da neko ne bi zarađivao na vašem neznanju. Zbog mogućih negativnih efekata i povreda, neophodne je poznavati šta su i kako se koriste pripremne tečnosti. Za sta nama služe pripremne tečnosti? Da bi se osiguralo bolje prijanjanje materijala i spečilo odvajanje proizvoda. Pokušaću u par rečenica da objasnim, a na predavanjima u teorijskoj školi za tehničare za nokte možete čuti i razumeti mnogo dealjnije sve što je vezano za hemiju proizvda.  

Šta to u hemijskom smislu znači? Zasto  upšte neki materijali prianjaju jedni za druge a drugi ne? To znači da su molekuli jedne površine kompatabilni sa molekulima druge površine ili nisu kompatabilni.  Imate recimo teflonski tiganj čiji molekuli nisu kompatabilni sa molekulima hrane jer se hrana ne lepi na teflon. Sprejevi za nameštaj će iz tog razloga odbijati kućnu prašinu… Mnogo proizvoda radi po ovom principu odbijanja i privlačenja. Ako dve površine prionu jedna za drugu znači da su njihovi molekuli u interakciji i dolazi do prijanjanja. Jačina prijanjanja zavisi od tipa interakcije izmedju molekula. U svakom slučaju, ako površine nisu kompatabilne do prijanjanja neće doći. Dakle, naše pripremne tečnosti služe da obezbede bolju interakciju molekula nokta sa molekulima proizvoda za nokte. Primetili ste da nisam pomenula lepljenje, zato sto u hemijskom smislu lepkovi nisu jedini koji čine da se dve površine spoje.

Ono glavno sto može da ugrozi interakciju izmedju površine nokta i površine materijala jesu masnoće (jaje se neće zalepiti za tiganj ako postoji dovoljan sloj masnoće) ,vlaga tj. voda, prljavština, pa čak ostatci iz dima cigarete.

Kliner-je sredstvo koje služi za prvu liniju odbrane u čišćenju od nečistoća i ostalih stvari koje mogu ugroziti prijanjanje. Po svom sastavu su obično kombinacija odredjenih rastvarača i drugih sredstava koja služe boljem prijanjanju a ne samo vode i etil alkohola, kako mnogi tehničari misle i sami prave mešavine koju koriste kao sredstvo za skidanje "leplivog sloja". Postoji mnogo vrsta alkohola neki čak i nemaju opšte karakteristike alkohola koje mi uobičajeno koristimo a spadaju u grupu alkohola. Ako koristimo klinere pravljene u kućnoj radinosti mešavinu vode i alkohola, koja je svrha korišćenja dehidratora? Ako znamo da je voda nešto što ometa prianjanje naših proizvoda.

Dehidratori- Dehidrirati znači ukloniti vodu sa površine nokatne ploče. Dehidratori su rastvarači koji rastvore malu količinu vlage i izaivaju isparenje vlage samo sa površine nokta ali će pokupiti i zaostalu masnoću. Dehidratori samo privremeno dehidriraju površinu nokatne ploče. Za vrlo kratko vreme, nekih 30min vlaga će početi ponovo da se širi iz donjih slojeva jer znamo da kroz nokat prolazi difuzno. Brzina širenja zavisi od količine vlage u noktu i u prostoriji. Ukoliko budete duvali i dodirivali površinu nokta posle nanošenja dehidratora, kontaminiraćete površinu, tačnije "dzabe ste krečili". Nikada nemojte dopunjavati bočicu novom količinom proizvoda i redovno čistite čekicu. Na predavanjima možete detaljnije čuti o razlozima.

Prajmeri - Prajmeri čine čvrste površine više kompatabilnim sa tečnošću, delujući kao sidro. Prvi prajmeri koji su se koristili u industriji bili su:

-kiselinski prajmer (MAA), nemojte ga mešati sa MMA jer je to monomer. Danas se ređe koristi u drugim sistemima osim akril tehnike. Ovi prajmeri su vrlo korozivni za kožu, može izazvati promenu boje proizvoda ako se ne koristi kako treba. Uz pravilnu upotrebu vrlo je efikasan i siguran. Hemijski, oni stvaraju vodonikovu vezu sa noktom i kovalentnu vezu sa akrilom na vrhu, sto je jako vazno zbog delaminacije u slučaju povrede.

-bezkiselinski prajmer (non acid) Ovi prajmeri su pogrešno protumačeni jer sadrže kiseline samo ne toliko korozivne kao kiselinski prajmeri. Takodje mogu oštetiti meko tkivo ukoliko se nepravilno koriste duže vreme ili u većoj količini. Takodje kreiraju vodoničnu vezu (vrsta ne tako jake hemijske veze). Ovakva vrsta veze drži kosu ukovrdzanu (hladna trajna) ali nije toliko trajna kao mini val koji kovrdza kosu uz pomoć drugačije hemijske veze koja je mnogo trajnija odnosno čvršća.

Nekiselinski prajmer (acid free) je vrsta prajmera koja uopšte ne sadrži kiselinu. Obe strane njihovih molekula ostvaruju kovalentne veze ne oslanjaju se na vodoničnu vezu. Ne uzrokuju žutenje proizvoda niti oštećuju meko tkivo. Po učinkovitosti jednaki su sa kiselinskim prajmerima a superiorniji su od bezkiselinskih prajmera.

Što se tiče upotrebe svih pripremnih tečnosti, deluju na površinu nokta ukoliko se koriste pravilno  po uputstvu proizvdjača. Vodite računa da ne koristite veliku količinu proizvoda jer je u ovom slučaju bolje staviti manje jer više može prouzrokovati štetu. Dobro ocediti četkicu, naneti proizvod na srediu nokta i sačekati da se proširi. Mazati u jednom sloju a ne četkati kao lak za nokte.

Bonderi- Ovaj naziv se nekada koristi zbirno za sve proizvode koji poboljšavaju prijajanje a nekada označava jedan proizvod. Bonder je obično većeg viskoziteta nego ostale tečnosti (gušći je) i vrlo često sadrži UV sastojke koje je potrebno aktivirati UV svetlom. Deluje poput duple lepljive take. Nanose se u tankom sloju. Nekada se koristi ka zaseban proizvod a nekada je sadržan u bazama. Ne preporučuje se mešanje sistema jer je to proizvod koji je sastavni deo jednog sistema i može se smatrati učinkovitim jedino u tom sistemu za koji je testiran.

PH regulatori- se mogu naći kao zasebni proizvodi ili kao sastavni deo određene pripremne tečnosti. Kao što samo ime kaže reguliše PH površine tako što je čini više alkalnom (manje kiselom) a samim tim će to privući kiselinske grupe u proizvdima i podstaći prijanjanje. Ako koristite odvojene proizvode uvek prvo očistite, dehidrirajte pa uravnotežite PH.

Antiseptici i dezinficiensi su takodje tečnsti koje se koriste ali u svrhu prevencije infekcija tj. zaštite od mikroorganizama. Antiseptici ne predstavljaju zamenu za sapun i vodu, tako da je neophodno prvo klijenta poslati da opere ruke tj. očisti ih od nečistoća pa tek onda na čiste ruke naneti antiseptik i započeti tretman.

Iz svega navedenog zaključujemo da odabirom sistema za rad i njihovih pripremnih tečnosti, biramo način tj. kojom vrstom hemijske veze će naši proizvodi prijanjati jedni za druge sto direktno utiče na čvrstinu, trajnost i postojanost veštačkog nokta. Neke vrste hemijskih veza su jače neke su slabije, o tome detaljnije učimo na predavanjima. Pripremne tečnosti uvek trebamo koristiti sa oprezom i po uputstvu proizvdjača. Sada kada smo malo razjasnili termine i objasnili šta mi i sačim i zbog čega radimo, jasno je da je neophodno poznavanje osnova hemije. Svaki brend ima proizvode koji imaju različitu hemijsku formulu u odnosu na "isti" proizvod drugog brenda. Proizvod može čak i po sastojcima biti isti ali će finalni proizvod biti drugačiju u odnosu na recepturu tačnije količinu sastojaka koji su sadržani u proizvodu. Sam kvalitet određenih sastojaka a i količina skupljih sirovina može znatno poskupeti proizvod i razlikovati ga od drugih sličnih proizvoda. Svaki proizvod je vezan za onaj prethodni i testiran samo sa tim sistemom i sa odredjenom UV lampom. Iz tog razloga nije poželjno mešati proizvode različitih brendova.

Nadam se da sam ovim tekstom razjasnila neke od nedoumica a i mitove pri korišćenju pripremnih tečnosti u sistemima za izradu veštačkih noktiju. Više informacija  sa detaljnim objašnjenjima na ovu temu a i druge oblasti vezane za profesiju, možete dobiti ukoliko upišete Online školu teorijskih predavanja za tehničare za nokte u trajanju od godinu dana. Predavanja su podeljena na više različitih oblasti koje su usko vezane za profesiju tehnčara za nokte i predstavljaju osnov za bavljenje ovim zanatom. 

Danijela Repac Djordjevic

 

*Zabranjeno objavljivanje i kopiranje bez dozvole autora

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::